Ehlers Danlos Syndroom

Enkele jaren geleden werd ik gecontacteerd door een patiënte. Of ik ervaring had met EDS-patiënten? Ik moest toen zeggen van niet.  Maar of ik het toch niet wilde proberen, want er was niemand in de buurt die dit wou aanpakken.  Zo gezegd, zo gedaan. Ik nam contact op met het UZ Gent en stelde het behandelplan voor. Ik kreeg groen licht van hen en ze kwamen zelfs eens overleggen. Sindsdien laat nieuwe info over EDS mij niet meer los. Vorig jaar volgde ik 10 webinars met experts van over de hele wereld om meer te begrijpen van het diverse spectrum van de EDS -klachten.

Voor mensen die niet weten wat EDS is, het is een aandoening waarbij hyperlaxiteit van de gewrichten 1 van de kenmerken is. Handig zou je denken, zo plat met je handen aan de grond kunnen. Helaas is dit vaak het enige “voordeel”, alle nadelen die ermee gepaard gaan, krijg je er gratis bij.  Deze mensen hebben regelmatig een gewricht dat uit de kom gaat. Ik hoef er niet bij te vertellen dat dit een zeer pijnlijke en belemmerde zaak is. Gewrichtspijnen door luxatie, zenuwpijnen, klachten aan je maag, darmen en andere ingewanden om nog maar iets te noemen, zijn vaak het topje van de ijsberg.

Wat houdt het behandelplan in?

Eerst en vooral beginnen we met relaxatietherapie. Vaak hebben EDS-patiënten zoveel pijn dat elke prikkel als pijn wordt gesignaleerd.  Door te beginnen met ademhalingsoefeningen en ontspannende technieken maken we het systeem weer rustig. Van zodra deze rust is teruggekeerd, kunnen we beginnen aan de opbouw van het lichaam. Hiervoor maak ik gebruik van het Muldowney-protocol. Het heeft graded activity als fundament. Stap voor stap terug leren bewegen, beginnend met de rug en nek en zo verder naar de andere gewrichten toe te werken. Deze aanpak oefen ik nu enkele jaren uit en met succes! Ondertussen hebben we het Muldowney-protocol gefilmd en in Physitrack gezet. Zo kunnen de patiënten dit thuis stap voor stap verder uitvoeren.

Ook de zachte Mulligantechnieken kunnen verlichting bieden bij gewrichten die gesubluxeerd zijn. Door te mobiliseren terwijl de patiënt kleine bewegingen maakt, verbeter je terug het rollen en glijden van de gewrichten.

Voor meer info verwijs ik graag naar https://www.ehlers-danlos.com/webinars/

 

26 februari 2024

EDS Symposium

Dit weekend ging ik naar het EDS Symposium in het UZ Gent. Heel interessant allemaal. Graag deel ik alle info met jullie! Voor vragen mail gerust naar therapunt@gmail.com

Hierbij wil ik jullie de verschillende nuttige bronnen meegeven die deze dag aan mijn oren kwamen.
Kroonkurken mogen nog steeds binnengebracht worden in de praktijk. https://www.zebrapadvzw.be/ieder-kroontje-telt/

Maak een afspraak bij Delphine voor deze behandeling.

Afspraak bij Delphine