Relaxatietherapie

Als je je lichaam ontspant, komt je hoofd ook tot rust. Ontspannen kan dus belangrijk zijn bij positief denken. Soms denk je dat je ontspannen bent, maar heb je onbewust toch spanning op je spieren.

De oefeningen leren je het verschil tussen spanning en ontspanning heel goed te voelen. We zoeken uit welke methode het beste bij jou past.

Een eerste methode is de autogene training van Schultz met als basis het feit dat men door auto-suggestie kan komen tot geestelijke ontspanning. Concreet proberen we stukjes van ons lichaam voor ons te zien ook al zijn de ogen gesloten. Daarna concentreren we ons op het loslaten van de spanning in dat deel.

Een tweede methode is de progressieve relaxatie van Jacobson, die vertrekt vanuit het principe dat lichamelijke ontspanning leidt tot geestelijke ontspanning en vice versa. Praktisch laten we bijvoorbeeld eerst de tenen naar je toe trekken gedurende 5 seconden. Daarna leer je de zwaarte en ontspanning aanvoelen na zo’n inspanning.

Er wordt ook aandacht besteed aan de manier van ademhalen, met nadruk op de buikademhaling. Ik bied ook een luisterend oor voor psychosociale problemen en er worden tips gegeven over omgaan met stress.

Maak een afspraak bij Delphine voor deze behandeling.

Afspraak bij Delphine